Depresyon Tedavisi Ankara

Depresyon Ankara

Depresyon Ankara modern çağda hepimizi tehdit eden bir hastalık. İş stresi, ölümler veya doğumlar gibi bir takım nedenlere bağlı olarak gelişen depresyonun ilerlemesi istenemeyen olaylarla karşılaşma ihtimalimizi arttırmaktadır. Siz yâda bir tanıdığınız depresyonda olabilir ve bu süreçte ne yapmanız gerektiğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Depresyon psikolojik bir rahatsızlık olup tedavisi ise mümkündür. Bu nedenle, erken fark ettiğiniz depresyon belirtileri sizin veya yakınınızın tedavisini kolaylaştırabilir. Depresyonun ne olduğunu sizlere açıklayarak, depresyona neden olan faktörleri ve depresyonun çeşitlerine değineceğiz. Depresyonu en hızlı şekilde atlatmak içinde depresyon tedavilerinden bahsederek tedaviler hakkında genel bilgi vereceğiz. Aynı zamanda Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel’in ilaçsız depresyon tedavisi hakkında da detaylı bilgi alabilecek ve depresyon tedavisi fiyatları 2018 için daha fazla bilgiye sahip olabileceksiniz.

Ankara Depresyon Nedir?

İnsanlar kimi zaman kendilerini üzüntülü ve mutsuz hissederler. İşinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek veya başarısızlık gibi üzüntüye yol açan yaşam olaylarındandır. Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması veya nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak adlandırılabilir. Depresyon duygu, düşünce ve davranışlarda bir takım değişikliklere yol açabilmektedir. Depresif ruh halinin 2 haftadan daha uzun sürmesi depresyon tanısını akla getirebilir. Tedavi edilmediği taktirde aylar, yıllar bazen de ömür boyu sürebilir. Sürekli ağlama, yalnız kalma isteği veya yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi depresyonun ilk evreleridir. Daha sonra sinirlilik, üzgün olmak veya tamamen konuşmayı kesmek ise depresyonun ilerlediği evrelerde görülür.

Ankara depresyon tedaviye mutlaka cevap veren bir hastalık olup tedavisi vardır. Modern tedavi yöntemlerinin çoğu depresyon üzerinde etkili olmakla birlikte kesin olarak depresyonu sonlandırabilmektedir.

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Hayatımızın hemen hemen her anında karşılaştığımız olaylar sonucunda istemediğimiz ruh hallerine bürünebiliriz. Kısa süreli de olabilen bu ruh halleri 2-3 ay sonra daha da şiddetlendiğinde bizlerde bir takım farklılıklar ortaya çıkabilir. Yıkanmamak, yemek yememek yâda evden çıkmamak gibi normal dışı değişmeler hem bizleri hem de çevremizdeki sevdiklerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Kısa süreli olan depresyonlar kendiliğinden geçse de büyük olaylarla veya problemlerle karşılaşan kişiler depresyonu kendiliğinden atlatamayabilir. Bu nedenle bu depresyon hastalığından kurtulmak için hepimiz profesyonel bir yardım alabiliriz.

Depresyonun nedenlerine gelince depresyon tek bir nedene bağlı bir hastalık değildir. Depresyonun ortaya çıkması ve ilerlemesi için bir takım faktörlerin bir araya gelip duyguları ve düşünceleri olumsuz etkilemesi gerekir.

4 başlık altında incelenen depresyon çeşitleri ve nedenlerine detaylı olarak bakalım;

  • Reaktif depresyon dediğimiz depresyonda bireyler felaket veya çektiği acılar sebebiyle reaksiyon gösterir. Psikoterapi ile çözümlenebilen reaktif depresyonun görülme sıklığı fazla olsa da başarı oranları yüksektir.
  • Nörotik depresyon ise çocuklukta yaşanan psikolojik örselenmeler sebebiyle ortaya çıkabilir. Daha uzun süren psikanalitik terapiler bu depresyonun tedavisinde önemli rol oynar.
  • Organik hastalıkların sonucunda oluşan gelişen depresyonlar kısa süreli olup, psikoterapi seansları ile çözümlenebilmektedir. Beyin kanamasından enfeksiyona kadar birtakım rahatsızlıkları olan bireyler depresyona daha eğilimli olduğu için doktorlar tarafından klinik olarak edilir.
  • Endojen veya içsel depresyon da biyolojik birtakım nörotransmitterlerin farklılaşması veya bozulması olarak açıklanabilir. Serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi önemli nörotransmitterlere bakılarak değişiklik yaratan nörotransmitterin tekrar dengelenmesini amaçlayan tedavilerle depresyon çözülebilir.

Ancak yukarıda saydığımız gruplara dâhil olmayan depresyon hastaları bize gösterdi ki çok faktörlü depresyonlarda bulunuyor. Bu nedenle nedeni tam olarak belirlenemeyen depresyon rahatsızlığının tam olarak nasıl oluştuğu ve ağırlık derecesi halen daha araştırılmaktadır.

Depresyonun En Yaygın Nedenleri

  • Ani kayıplar
  • Doğal felaketler sonucunda yitirilen şeyler
  • Kazalar
  • Hastalıklar
  • Boşanmalar
  • Doğumlar
  • Ayrılıklar
  • Travma yaratacak haberler almak
  • Çocukluk döneminde şiddete maruz kalmak
  • Genetik yatkınlık
  • Duygu veya davranış bozukluklularının varlığı
  • Kaybetme korkusu
  • Bedensel şikâyetler
  • Kendini suçlama gibi birçok nedeni olan depresyon kişiden kişiye farklı bir şekilde gelişen ruhsal rahatsızlıktır. Birden fazla olayı aynı anda yaşayan bireyler ağır depresyon belirtileri ile uzmanlara başvurmaktadır. Kısa süreli depresyonlar kendiliğinden aile desteğiyle geçebilirken travmalar ve bedensel şikayetler gibi nedenler kendiliğinden geçmemekte ve mutlaka bir uzmanın tedavisi gerekmektedir.

Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Depresyon dediğimiz duygu veya davranış değişiklikleri hali birtakım belirtilerle başlamaktadır. Depresyon geçiren bir bireyde eskiye nazaran birçok farklılık görülür ve bu farklılıklar uzun süreli seyrederek şiddetlenebilir. Depresyon belirtileri testi yine depresyon tedavisinin ilk aşamasında yapılan bir tanılama yöntemidir. Depresyonun belirtilerine değinerek bu farklılıkları ele almakta fayda var.

  • Üzüntü hali bildiğiniz üzere yoğun bir duygu durumudur ve beraberinde ağlamayı getirebiliir. Belirli bir müddet sonra ağladıkça açılma olarak ifade edilen bu ağlama krizleri depresyonda olan bireyde rahatlama yapmaz. Depresif halde olan çoğu birey ağlayacak kadar iyi bile olmayabilirler. İçlerinin bomboş olduğunu söyleyen depresyon hastalarına Alman Psikiyatrist Kurt Scheneider “duygusuzluk duygusu” teşhisi koymuştur.
  • Günlük aktivitelerde ilgisizlik denilince akla sadece mesleki alanlar gelmemelidir. Her gün düzenli dergi okuyan ya da bilgisayarda film izleyen kişiler bu rutinlerini yapmamaya başladıklarında ve içe kapanma gözlendiğinde depresyon hali etkindir diyebiliriz.
  • Yaptığı bir olay yüzünden sevdikleriyle küsen ya da çevresinden uzaklaşan bireyler ani durum değişikliği sebebiyle depresyona girebilirler. Ya da suçluluk duygusunu hissettiren bir durum da depresyona neden olabilir.
  • Üşengeçlik de duygulanım bozukluğu olarak adlandırılabilir. Büyük çaba sarf etmesi gerektiğini düşündüğü hiçbir şeyi yapmaz ve sadece uzanır.
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık depresyonun en belirgin belirtisidir. Ancak atipik dediğimiz depresyon türlerinde ise iştah artışı ve kilo alımı gözlemlenir.
  • Uykusuzluk problemi de depresyonun belirtilerinden sadece biridir. Gecenin ikinci yarısında uyanan hastalar bir daha uyuyamazlar ve sabah uyudukları için gündelik işlerini yapamaz hale gelirler. İşgücü kaybına dahi yol açabilen bu belirti depresyonun ilk evrelerinde başlar ileri evlere kadar devam eder.
  • Göğsümde bir şey var gibi dolaşan ağrılar, adet düzensizlikleri ve cinsel fonksiyon bozuklukları da depresyon tablosunu oluşturur.
  • İntihara eğilimi ise depresyonun en uç belirtilerindendir.

Depresyonun Tanısı ve Tedavisi Ankara

İlk olarak yanlış bilinen bir kanıyı düzeltmekte fayda var.

Depresyon tanısı koyacak doktora anlatacağınız her bilgi büyük önem arz eder. Kullandığınız ilaçlardan aldığınız tedavilere kadar her şeyi doktorla paylaşmanız yanlış bir teşhisi engelleyecektir. Depresyonun bir fiziksel hastalıktan kaynaklanması ve hastalık bitiminde kişinin geriye dönmesi gibi durumlarda farklı tedaviler işe yaramayacaktır. Bu nedenle depresyonun tanısında hastanın genel hikâyesi doktor tarafından değerlendirilir ve tedavi yöntemi seçilir.

Bazı ilaçların depresyona yol açabileceği ilaç prospektüsünde bahsedilir. Bu nedenle ilaçlarınızı, kan tahlillerinizi ve raporlarınızı mutlaka doktorunuza gösteriniz. EEG, Tomografi, Biyokimyasal laboratuar testleri ve EKG’leri gerekli olduğunda sizlerden isteyen doktorlarınız fiziki muayene haricinde bu verileri de değerlendirerek tanı koyar.

Psikoterapi ve ilaç desteği ile depresyon hastaları genelde %90 oranında iyileşme göstermektedir. Aktif olarak katılımın sağlandığı psikoterapi, ilaç desteğine ek olarak hastalara önerilmektedir. Bu tedavilere yanıt vermeyen depresyonlarda ise farklı yöntemler uygulanır.

Hasta ve terapistin uyumu da depresyonun yenilmesinde önemli rol oynar. Seçilen metotların hangisinin hastaya uyum sağlayacağına doktor hastayı değerlendirerek karar verebilir.

Kişiler arası ilişki terapileri, bilişsel davranışçı psikoterapiler yaklaşımında ise depresyonun nedenleri araştırılır ve depresyonu ortaya çıkaran faktörler belirleyerek depresyon iyilişmesini destekler.

Ankara depresyon tedavisi alanında uzmanlaşmış Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde depresyon tedavisinde Psikolog ve psikiyatrist işbirliği ile çalışmaktadır. DSM 5’e göre tanı kriterlerini değerlendiren Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel depresyon tedavisi konusunda güncel yaklaşımları takip etmektedir. Ankara depresyon tedavisi denildiğinde Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel’den randevu alabilirsiniz. Depresyon doktoru Ankara listelerinde Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel’in ismine ulaşabilirsiniz.

    İletişim Formu






    Call Now Button