Panik Atak Ankara

Panik Atak Tedavisi Ankara

Hepimiz ömrümüz boyunca birkaç kez endişe halinde panik atak krizine benzer krizler geçirmişizdir. Beklenmedik bir anda ortaya çıkan bu krizlere panik atak diyoruz. İnsanı dehşet içinde bırakan bu korku nöbetlerinin ara ara tekrarlaması psikolojik olarak bizleri olumsuz yönde etkileyebiliyor. 10 dakika içerisinde en şiddetli anına ulaşan panik atak genellikle 30dakika seyrek olaraksa 1 saate kadar sürebilmektedir. Kendiliğinden de geçebilen panik atak krizleri müdahale edilmesi gereken psikolojik rahatsızlıklar altında yer alır.  Sizin için hazırladığımız bu yazıda panik atağın ne olduğunu öğrenecek ve nedenlerini belirtileriyle birlikte inceleyeceksiniz. Panik atak oluşumunun temelini ve panik atak tedavisi hakkında da bilgi edineceğiniz bu yazıda panik atak hakkında en çok merak edilenleri de bulacaksınız. Aynı zamandaAnkara psikiyatri merkezleri ve panik atak ı hakkında da genel bilgileri edinecek ve Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel’in panik atak rahatsızlığına yaklaşımlarını inceleyebileceksiniz.

Panik Atak Nedir?

Korku aslında en tehlikeli durumlarda bizi koruyan bir duygudur. Hayvan gibi aniden karşımıza çıkan şeyler bizi korkutur ve sempatik sistemimiz direkt olarak devreye girer. Sempatik sistem ise tehlikeli durumlarda alarm veren sorunu çözmek ya da kaçmak için vücudumuzu hazırlamaktadır. Hızlı nefes alıp vermeyle gelişen bu süreçte nefesimiz zaman zaman daralır ve boğuluyormuşuz gibi hissedebiliriz. Göğüste sıkıntının da eşlik ettiği panik atak durumu herkeste görülebilen bir hastalık olup, tedavisi elbette mümkündür. Ankara psikiyatri alanında sizlere hizmet veren Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel tarafından panik atağınızı yenmeniz ve hayata tutunmanız büyük başarı hikâyeleri ile sabittir.

Panik Atağın Oluşum Süreci

Savunma mekanizmalarımız korku veya endişe gibi durumlarda devreye girer ve bizleri korur. Kalp atışların giderek hızlandığı sürece kalp çarpıntıları eşlik etmektedir. Kan basıncının artmasıyla kalp kaslara oldukça fazla kanı pompalamaya başlar. Terleme, ateş basmasının geldiği bu safhada panik yükselir. Bulantının da görüldüğü bu atakta kanımızdaki oksijen miktarı artarken karbondioksit oranı azalır. Kendimizi farklı hissetmemizin tek nedeni ise beynimizdeki kan sirkülasyonunun hızlanmasıdır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Her hastalığın belirtisi olduğu gibi panik atağında birtakım belirtileri vardır.  Kişinin ruhsal durumuna ve fiziksel durumuna göre değişen bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

En yaygın belirtileri ise;

  • Göğüs ağrısı ya göğüs bölgesinde sıkışma hissi
  • Çarpıntının başlaması
  • Terlemenin oluşması
  • Nefes darlığı çekme ya da boğulur gibi hissetme
  • Soluğun kesildiğini düşünme
  • Baş dönmesinin ardından sersemlik oluşması
  • Uyuşmanın başlaması
  • Üşüme veya ateşin varlığı
  • Bulantı ve kusmanın devamlılığı
  • Titreme ya da sarsılma halleri
  • Çevresinin değiştiğini görme veya ifade etme
  • Kontrolünü kaybetmek
  • Çıldırmaya benzer krizler
  • Ölüm korkusunun oluşmasıdır.

Bu saydığımız belirtiler arasında en az 4 tanesi sizde mevcut ise biz buna panik atak ismini veriyoruz. 4’ten daha az belirtiler mevcut ise kısıtlı panik atağınızın olacağından şüphelenebiliriz. En net tanı için elbette bize yâda doktorunuza başvurmalı ve detaylı olarak değerlendirilmelisiniz. Ankara psikolog ve psikiyatri merkezlerine panik atak krizleriniz için başvurabilir veya yakınlarınız için iletişime geçebilirsiniz.

Panik Bozukluğu Nedir?

Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen panik atağa panik bozukluk sıklıkla eklenir. Tekrarlayan beklenmeyen panik ataklar esnasında bir diğer panik atağı düşünme ve kaygı duyma panik bozukluğun varlığını gösterir. Kalp krizi geçirip öleceğini düşünen ya da herhangi bir olayda kontrolünü kaybedip çıldırma atakları yaşayan kişiler de kötü sonuçlara yol açabilen panik bozukluğu ruhsal bir rahatsızlıktır.

Agorafobi Nedir?

Panik atağın her an geleceğini düşünen hastalar yaşamlarının kalitesini düşürmekte ve gündelik yaşamlarındaki etkinlikleri azaltmaktadır. Sokağa yalnız çıkmamama, asansöre binememe ve köprülerden geçememe gibi panik atak hastalığı belirtileri yaşayabilen kişiler endişeyle bu alanlardan acilen kaçar. Büyük mağazalarda dahi rahatsız olan panik atak hastaları yalnız başlarına hiçbir yere gidemezler. Panik atak hastalarının %60’ından fazlasının ataklardan kaçmaya ve atakların gelmesinden endişe duyduğu gözlemlenmiştir.

Panik Bozukluğu Nasıl Bir Hastalıktır?

Her 100 kişiden yaklaşık 3 ila 4’ünde gözlemlenen panik bozukluğu panik atak ile ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ilk kez 20 ila 35 yaş arasında başlayan panik bozukluğu kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülür. Daha önce geçirmesine rağmen yinelenen panik bozukluğunun oluşma süreci çok önemlidir.

Panik Bozukluğu Neden Oluşur?

Panik Bozukluğunun oluşumuna dair iki tane bilimsel açıklama mevcuttur.

Panik bozukluğu beynimizin nörön adını alan sinir hücrelerinden salgılanan nörotransmitterlerin anormal çalışmasıyla oluşur. Heyecan ve duygusal dalgalanmalarımızı düzenleyen bu nörönlar görevlerini yerine getiremediğinde panik bozukluklar karşımıza çıkar.

Doğal ve zararsız çarpıntılar, terlemeler ve baş dönmesi gibi bir takım fizyolojik oluşumlar bize ölüm korkusu veya felç olma gibi kötü şeyleri çağrıştırır. Çağrışan bu düşünceler de panik atağın gelişmesine ve panik bozuklukların ilerlemesine sebep olur.

Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Panik atak hastası iseniz ya da bir yakınız bu hastalıktan mustarip ise aşırı bir kaygıya kapılmamalı ve yaşadığı korku ya da endişeyi rahat bırakmalı. Çünkü panik atak korkuyu besler ve şiddetini arttırır. Yoğun endişenin kendisine zarar veremeyeceğini mutlaka kişi bilmeli ve bir süre sonra geçeceğine gerçekten emin olmalı. Panik bozuklukta ise dünyanın en kötü şeyinin kendisini bulduğunu düşünen hasta hemen bu algısının yerine pozitif şeyler koymalı ve bu süreçte sakinleşmeyi denemelidir.

Panik atak esnasında karıncalanma ve kalp atışında hızlanma hemen bedende etkisini gösterir ve hastayı endişeye sürükler. Kalp krizi ile karıştırılan bu belirtiler panik atağın şiddetlenmesinde doğrudan etkilidir. Atağın geldiği andan itibaren kişinin düşüncelerini kontrol etmeyi öğrenmesi çok önemlidir. Bilişsel- davranışsal terapi esnasında bu düşüncelerin nasıl kontrol edileceği öğretilir ve hastanın yaşadığı bu olumsuz kaygılar minimum seviyeye indirilebilir.

Yaşanılan kaygıyı en alt seviyelere çekmek için önlemler alınabilir. ,Hekiminin cep telefonuna hemen ulaşabileceği düşüncesi hastaları büyük oranda rahatlatmaktadır.

Panik Bozukluğunun Tedavisinde Neler Yapılır?

Tedavisi mümkün psikolojik rahatsızlıklar alanında yer alan panik bozukluğunun tedavisi ilaçla yapılabilir. Beyin sinir hücrelerinde bozulan dengeler ilaçla düzeltilir ve panik atakları önleyen ilaçlarla tedavi edilir. Psikiyatrik tedavi altında birkaç aydan bir yıla kadar kullanılan bu ilaçlar sayesinde tedavi mümkün olmaktadır.

Panik bozukluğunun tedavisinde kullanılan bir diğer yaygın yöntem ise bilişsel- davranışçı terapilerdir. Günlük yaşamda ortaya çıkan bu atakların veya krizlerin önlenebilmesi adına yine bu hastalık hakkında bilgi verilerek yapılan bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemi hastaların iyileşmesinde destekleyicidir. Panik atak belirtileri hakkında bilgilendirilen hastalar bu belirtilerle korkmadan baş edebilmeyi bilişsel davranışçı terapiler de öğrenir ve gündelik yaşamında kullanmaya başlar.

    İletişim Formu






    Call Now Button