Alzheimer ve Bunamalar
Alzheimer hastalığına yakalanmak 7’den 70’e herkesi korkutan ve kaygılandıran bir rahatsızlıktır. Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde Alzheimer hastalarına Ankara’da tedavi desteği sağlanmaktadır. Bu yazımızda karşılaşmaktan korktuğunuz veya acaba” ben de mi Alzheimer oluyorum “ dediğiniz şikâyetleriniz için Alzheimer hastalığının ne olduğunu dair bazı bilgiler edinecek, Alzheimer hastalığının belirtilerini ve nedenlerini inceleyecek ve Alzheimer hastalığının tedavisi hakkında genel bilgilere sahip olabileceksiniz.
Alzheimer Nedir?
Beynin dış çeperinde gri cevher ve korteks bölümünde zihinsel aktivitelerle ilgili bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde protein birikmesi sonucu sinir hücreleri hasar görmekte ve bu bölgelerde nörotransmiterler azalmaya başlar. İlk olarak asetilkolin düzeyinin azaldığı ve daha sonra serotonin ve dopamin düzeylerinin azaldığı araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bellek probleminin ortaya çıkışından kısa bir süre sonra davranışlar da problemlerin varlığı Alzheimer hastalığının ilerlediğini bizlere gösterir. Motor kayıpları da eklendiğinde kişi artık tıpkı bir çocuk gibi bakıma muhtaç hale gelir. Bunama veya unutkanlık ile karıştırılan Alzheimer hastalığı beyinde gelişen devamlılık gösteren bir hastalıktır.
Alzheimer Hastalığının Sıklığı ve Yaşla Olan İlişkisi
Alzheimer halk arasında yaşlılık hastalığı olarak bilinmektedir. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artmaktadır. 65 yaş üstü 100 kişiden 8’inde görülebilen Alzheimer hastalığının sayısı git gide artacağı düşünülmektedir. Türkiye’de 30- yıl içerisinde Alzheimer hastalığının görülme olasılığı 2 kat daha artacaktır. Bu nedenle Alzheimer hastalığının sıklığı yaş ile doğru orantılı olsa da nüfusla da ilgidir. Nüfusun giderek yaşlanması sebebiyle ilerideki yıllarda Alzheimer hastalığının görülme olasılığı doktorlara ve araştırmalara göre hızla artacaktır. Bu konuda ise yapacağımız bir takım şeyler bizi Alzheimer hastalığından koruyabilir.
Alzheimer ‘dan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Beden de bir zihin yoksa o yaşadığımız hayatın pek bir anlamı olmaz. Zinde bir zihin ve iyi bir beyin sağlığı için yapabileceğimiz çok şey var.
- Sağlıklı yaşlanma size bizler gibi birçok doktor tarafından önerilmektedir. Tansiyon, kolesterol gibi çeşitli rahatsızlıklarınız varsa düzenli olarak kontrole gitmeli ve normal dışı her bilgiyi doktorunuzla paylaşmalısınız. Bunama üzerinde risk faktörü oluşturan kalp-damar hastalığı da mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.
- Yapılan araştırmalara göre strateji oyunlarının Alzheimer ve unutkanlık üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Bu nedenle belirli bir yaş üstündeki bireylere kitap okuma, su doku çözme, satranç gibi oyunlar hediye edilerek desteklenebilir.
- Beslenmede sağlıklı bir yaşlanma üzerinde elbette etkilidir. Düzenli beslenme ve organik tüketim ileri yaşlarda çıkabilecek hastalıkları mutlaka engellemektedir.
- Düzenli beslenme teşvik edilmelidir.
- Depresyonun varlığında ise mutlaka psikiyatri merkezlerine gitmeli ve unutkanlıkta mutlaka dile getirilmelidir.
- Uyuşturucu madde kullanımı ve alkol bağımlılığı gibi alışkanlıklar acilen terk edilmelidir.
- Unutkanlık gözlemlendiğinde “ artık yaşlandı, normal” dememeli mutlaka uzman bir doktorla hemen görüşülmelidir.
Alzheimer Hastalığını Nasıl Anlarız?
Günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen beyin hastalığı Alzheimer ilerleme eğiliminde olan bir hastalıktır. Yavaş ancak sinsi bir ilerleme özelliğiyle bilinen Alzheimer hastalığında tanın erken olması çok önemlidir. Yaşlılık unutkanlıklarıyla karıştırılabilen Alzheimer hastalığında erken teşhis hastalığı ertelemek konusunda çok etkilidir.
Bellek probleminin başlamasının ardından yoğunlaşma problemleri, konuşma bozuklukları ve kişileri tanımama görülebilir. Zihinsel ve davranışsal bozuklukların varlığı ise bu süreçte tabloya eklenebilir. İlk olarak unutkanlıkla başlayan bu sürece her şeyi tamamen unutma ve karar verme güçlüğü de eklenir. Huzursuzluğun, saldırganlığın ve depresyonunda görülebildiği Alzheimer hastalığında şizofrenin belirtileri de görülebilir. Hayaller görme, gerçek dışı iddialarda bulunma ve aile bireylerinin kendisine şiddet uyguladığını ifade etme gibi son derece sorun teşkil eden belirtilerin varlığı Alzheimer da görülebilir.
Alzheimer Hastalığında Tanı Koyma Süreci
Nöroloji ve Psikiyatri uzmanları Alzheimer hastalığının tanı koymasını kolaylıkla yapabilirler. Unutkanlık testlerini içeren nörolojik muayene sonrasında Alzheimer hastalığı kolaylıkla teşhis edilmekte ve tanısı konmaktadır. Tanıyı koyma sürecinde ise kan tetkikleri ve beyin görüntülemesi istenebilir. Bunama dediğimiz unutkanlığın diğer nedenlerini ayırt etmek için bu testler oldukça önemlidir.
MR’da beyinde küçülme yani atrofi görüldüğünde en önemli Alzheimer belirtisi saptanmış olur.
Alzheimer Hastalığının Evreleri Nelerdir?
- Erken Evre (Başlangıç Dönemi)
Koyduğu kitabın yerini unutma, parayı harcadığını hatırlamama ve konuştuklarını hemen unutma gibi ilk belirtilerini veren Alzheimer basit bir unutkanlık olarak görülür ve tanı konmak için diğer belirtiler beklenir. Günlük yaşantılarına devam eden hasta bireylerin yanlış gittiğinin farkındadır ve kaygılanırlar. Depresyonun da görülebildiği bu evrede en sık şikâyetler ise ezberleme güçlüğü, yolu unutma, ilgisizlik ve isimleri unutmadır.
- Orta Evre
Günlük yaşam aktivitelerinin bozulduğu orta evrede tanısal belirtiler arasında kişileri tanıyamama görülür. Davranış problemlerinin de ortaya çıktığı orta evrede günlük ihtiyaçlar için ikinci bireye ihtiyaç duyulabilir. Halüsinasyonun da görüldüğü orta evrede içe kapanma ve ajitasyon varlığı gözlemlenebilir.
- İleri Evre
İyice ilerleyen hastalık artık ileri evreye ulaşmıştır. Bakıma muhtaç bir şekilde yaşayan hasta tıpkı bir çocuk gibidir. Yoğun bir desteğin sağlanması gerektiği ileri evrede zihin gelip gider. Bu sürecin en önemli tanısal belirtileri ise ne yazık ki idrar ve dışkı kaçırmalardır.
Alzheimer Hastalığının Tedavisi Yoktur Demek Doğru Değil!
Medikal tedavi Alzheimer hastalığının ilk tedavi yöntemi olup diğer yöntemler ise tedaviye destek yöntemler arasında yer alır. Alzheimer tedavisi Ankara’da gerek psikiyatri uzmanları, gerekse de nöroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ankara Alzheimer tedavisi için çeşitli merkezlerin varlığı sebebiyle ideal bir kenttir. Ankara bunama tedavisi merkezlerine başvurarak ilk olarak tanı koyulması ve belirtilerin gözlemlenmesi gerekir. Daha sonra medikal ilaç tedavisi başlanır ve diğer yöntemlerle tedavi desteklenir.
- İlaç tedavisi
- Psikolojik destek
- Egzersiz
- Beslenme şeklinde planlanan Alzheimer tedavisinde bu hastalık tamamen düzelecek düşüncesi ne yazık ki olmamalıdır. Ancak belirtileri yâda negatif yönleri gerek ilaçlarla gerekse de bir takım psikolojik terapilerle düzeltilebilmekte ve hastalığın ilerleyişi durdurulabilmektedir.
%100 Alzheimer’i sona erdirecek bir tedavi çeşidi Dünya genelinde ne yazık ki yoktur. Bu nedenle Alzheimer teşhisi koyulan hastaların iyi bakılması ve ilaçlarının düzenli olarak verilmesi daha konforlu bir hayat sürdürmesi açısından büyük önem arz eder. Alzheimer dışında var olan hastalıklarını kontrolü de önemli olup, tüm tıp branşlarının geriatri merkezlerinde düzenli olarak Alzheimer hastalarını kontrol etmesi ve takipte tutması gerekir.