Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Tedavisi Ankara

Kaygı hepimizin hayatında olağan bir duygu olup sıklıkla karşılaşmamız normal olan bir ruh hali olarak ifade edilebilir. Aşırı seviyelere çıkmadıkça bu duygu bizi ya da çevremizdekileri endişelendirmez. Ancak günlük rutinlerimizi yapamayacak hale geldiğimizde ya da yaşantımızı bir şekilde olumsuz olarak etkilemeye başladıysa mutlaka bir psikiyatrist ile görüşmemiz gereklidir. Kontrol etmekte güçlük çektiğimiz endişe, korku yâda tüm duygular anksiyete bozukluğuna sebep olabilir. Kişinin yaşadığı tüm sıkıntılar haliyle mesleğini ve günlük yaşantısını olumsuz olarak etkilemeye başlar. Normal kaygı dışında abartılan her durum bize hastalığın varlığını gösterecektir. Örneğin, çocuğu geç kalan bir anne ya da ebeveyn “ kesin araba çarptı ya da kesin kaçırıldı” gibi düşünceleri sık sık dile getirirse burada bir anksiyete bozukluğu görülebilir. Kişinin bozukluk derecesi ise yaşadığı kaygıya veya panik seviyesine göre değişebilir.

Anksiyete’de Yaş, Cinsiyet Faktörü Nedir?

Küçük yaşlarda görülmeye başlayan anksiyete bozukluğunda duruma eşlik eden psikiyatrik bozukluklarda vardır. Cinsiyete ya da yaşa göre bir dağılımın olmadığı anksiyete rahatsızlığının ortaya çıkma faktörü olarak biyo-psiko-sosyal nedenler olabilmektedir.

Anksiyete Nasıl Oluşur?

Geçmişimizde yaşadığımız tüm olumsuzluklarla ilgili olan anksiyete rahatsızlığının oluşum süreci her bireyde farklılık gösterir. Geçmişte yaşanılan o travmaya benzer bir olgu gerçekleştiğinde kişi geriye ket vurma dediğimiz durumu yaşar ve tüm korkuyu etkilenme derecesine göre dışarıya yansıtır. Uyarıcıların etkileme oranına bağlı olarak şiddeti belirlenen anksiyetenin sürekli tekrar etmesi ise vücudun biyokimyasal dengesini değiştirebilir.

Yaklaşık 5 Milyon Kişide Anksiyete Bozuklukları Görülebiliyor

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre anksiyete bozukluğu görülme oranı %5 ve 6’dır. 5 milyona yakın kişinin anksiyete bozukluklarına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Çevresel faktörlerin oldukça etkili olduğu anksiyete bozukluklarında genellikle gençlerin varlığı daha çok gözlemlenmektedir. Sınav kaygısının neden olduğu tahmin edilen anksiyete bozuklukları kolay çözümlenebilmektedir. Geri kalan kısımda ise biyolojik etkenler kısmında serotonin miktarından psikolojik rahatsızlıklar bu hastalığın oluşumunda etken rol oynamaktadır.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyetenin belirtileri kişilerin geçmişte yaşadığı olayların şiddetine bağlı olarak değişebilirken hiçbir nedene bağlı olmaksızın anksiyete belirtileri de görülebilir. Örneğin, küçükken köpek ısırmasına maruz kalan birey küçük bir köpeğin kendisine

doğru koşması esnasında bu geçmişte yaşadığı korkuyla yeniden yüzleşir ve vücudu bu duruma tepki verir. Anksiyetenin derecesi öğrenilen duygu durumla alakalı olacağından belirtilerde herkeste her olayda farklı olacaktır. Genel olarak anksiyete belirtilerine bakacak olursak;

  • Sebepsiz yere yaşanan endişe ve panik durumu
  • Kızarmaların vücutta ortaya çıkması ( Baş, boyun ense)
  • Uyuyamama problemi ve uykusuzluğa bağlı sinirlenme
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Renk atma dediğimiz rengin beyazlaşmasına terlemenin eşlik etmesi
  • Kısa süreli hafıza kaybı
  • Kalp atışlarında olağan dışı hızlanma başlaması
  • Ağız kuruması ve el titremesi
  • Normalden daha fazla tuvalet ihtiyacı
  • Yoğun baş ağrısı

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğunu Nasıl Anlarsınız?

Herhangi beklenmedik bir olayla karşılaşma ya da baskı altında olma gibi stres yaratacak bir durumda gerilmek ve endişe duymak normal bir duygu durum olarak kabul edilir. Sağlıklı bir birey zaten kaygılandığında kendini yatıştıracağından büyük duygu durum değişiklikleri gözlemlenmez. Bu nedenle her kaygılanan ya da korkan anksiyete bozukluğuna sahiptir demek yanlış olur. Anskiyete ( kaygı) bozukluğunun varlığını gösteren ibarelerden Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel aşağıda detaylı olarak bahsediyor.

Not: Eğer aşağıdaki belirtilerden bir kaçı sizde varsa bunlar kolay kolay geçmiyorsa sizin için anskiyete bozukluğunuz olabilir.

  • Sürekli kaygılı veya gergin ruh haliniz var mı?
  • Kaygınız ya da korktuğunuz şey ailedeki sorumluluklarınızı olumsuz olarak etkiliyor mu?
  • Korkularınız veya sizi sinirlendiren endişelerinizden ne yaptıysanız kurtulamıyor musunuz?
  • Belirli bir şey yapmadığınızda dahi başınıza kötü bir şey gelmesinden endişe ediyor musunuz?
  • Sizi kaygılandıran günlük aktiviteleriniz var mı? Bu aktivitelerden uzak duruyor musunuz?
  • Bir anda kalbinizi hızlı çarptığını hissediyor ve panik atakları yaşıyor musunuz?
  • Felaket veya tehlike olabilme ihtimali sizi aşırı derecede ürkütüyor mu?

Anksiyete Bozukluğunun Duygusal Belirtileri Nelerdir?

Korku ve kaygı dışında anksiyete bozukluğunun duygusal belirtileri vardır. Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel anksiyete bozukluğunun duygusal belirtilerini aşağıda ki gibi sıralamaktadır.

  • Tedirginlik ve endişe duygularının varlığı
  • Felaketlerden korkma ve yoğun düşünme
  • Her an gergin olmak ve her an bir şey olacak gibi tetikte kalma
  • En kötü olasılığı düşünme alışkanlığının oluşması
  • Sinirlilik, huzursuzluk gibi olumsuz duyguların varlığı

Anksiyete Bozukluğunun Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Bedenin kaçınma savunma mekanizmasını tetikleyen kaygı histen çok daha farklı bir şeydir. Hislerin yarattığı etkiye kaygı denir ve kaygının artışı da anksiyeteyi ortaya çıkarır. Fiziksel belirtiler nedenlerine bakarak da anksiyete bozukluğu kolaylıkla anlaşılabilir. Anksiyete hastalığının teşhisi için fiziksel belirtiler de mutlaka doktorlar tarafından değerlendirilir.

  • Kalp çarpıntısının varlığı
  • Terlemenin görülmesi
  • Sık idrar yapma ya da ishalin varlığı
  • Nefes almada güçlük yaşanması
  • Titreme ya da seğirmelerin görülmesi
  • Kaslarda gerginlik hissi
  • Sersemlik hali
  • Halsizliklerin varlığı
  • Uykusuzluk durumları
  • Baş ağrısının şiddetlenmesi de fizyolojik belirtilerdir.

Anksiyete Bozukluğunda Psikoterapi Tedavisi

Ankara anksiyete bozukluğu tedavisinde başarılarıyla ve geliştirdiği yöntemlerle bilinen Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel anksiyete bozukluğunda psikoterapisini destekleyici tedavi olarak tercih etmektedir. Benzodiyazepinler ve anti-depresanları gibi maddeleri içeren ilaç tedavisine ek olarak psikoterapi tedavisi yani davranışçı terapiler en etkili anksiyete tedavilerinden biridir.

Bilişsel- Davranışçı Terapi: Davranışların incelenmesine ek olarak düşüncelerin varlığına ve çeşitliliğine odaklanılmaktadır. Anksiyete bozukluğunun tedavisinde yaygın olarak tercih edilen bilişsel davranışçı terapisinde akla yatmayan ve olumsuz düşünceler tanıtılır ve nasıl savaşacağınız sizlere öğretilir. Nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemlerine değinilen seanslarda bu savunma mekanizmalarını nasıl yönetilebileceği anlatılır.

Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel, Anksiyete Bozukluğu Hakkında Bilgilendiriyor

Kaygı yaşamımızın normal bir parçası olsa da kimileri için kaygı anormal davranışların oluşmasına neden olmaktadır. Dönem dönem kaygı kaynağı yaratan durumlar zaman içerisinde kendiliğinden geçebileceği gibi depresyonu da tetikleyebiliyor. Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel: “ Yaygın anksiyete bozuklukları zaman içerisinde diğer psikolojik rahatısızlıkları da beraberinde getiriyor. Panik atak, depresyon veya manik depresif hastalıkları bunlardan sadece bir kaçı olarak karşımıza çıkıyor ve tablo çeşitlenebiliyor. Sıklıkla tedavi altına aldığımız anksiyete bozukluğu sahibi hastalar kendini iyileştiğine inandırarak tedaviyi kesiyor ve ortalama 5-6 sene sonra yinelenen kaygı sorunlarıyla olarak karşımıza gelebiliyor. Bu doğrultuda, anksiyete bozuklukları erken teşhis edildiğinde geriye dönmemek üzere ortadan kaldırılabilir ancak uzun süren anksiyete bozukluklarına ek psikolojik rahatsızlıklarda eklendiğinde ister istemez tedavi süresi uzamaktadır. “

Anksiyete bozukluğu tedavisi Ankara’da Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel tarafından değerlendirilen ve çeşitli yaklaşımlarla yapılan bir tedavidir.

Call Now Button