Çocuk Psikoloğu Ankara
Belki uzun tedavi süresi sonrası belki de planlanmayan bir şekilde gebe olduğunuzu öğrendiniz. Eminiz ki o süreçten itibaren doğuma kadar birçok problem yaşadınız ve kucağınıza aldığınız ilk anda tüm yaşadıklarınızı hemen unutuverdiniz. Bebeğinizin güzel kokusu ve gün gün büyümesi ise geriye tatlı anılar olarak kaldı. Her geçen gün bebeğiniz artık yürüyor, hatta sizinle iletişime bile geçiyor! Ancak, yolunda gitmeyen bir şeyler var ve siz bu durumdan çok endişeleniyor olabilirsiniz. Gözünüz gibi baktığınız çocuğunuzda hiperaktivite veya dikkat dağınıklığı var veya öfke kontrolünü sağlayamıyor olabilir. Karşıt gelme bozukluğu, inatçılık, yalan söyleme gibi durumlarda ise ne yapacağınızı şaşırıyor olabilirsiniz. Sağlıklı bir birey olarak büyümesini dilediğiniz çocuğunuz için yapacağınız en doğru hareket çocuk psikoloğuyla görüşmek olacaktır. Onunla kavga etmek, zıtlaşmak veya ona cezalar vermek ancak yaşadığı ruhsal problemleri daha da arttıracak ve daha büyük problemlere yol açacaktır. Çocuğunuzda yoluna gitmeyen bir şeyler varsa çocuk uzman desteğine ihtiyacınız var demektir. Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde çalışan çocuk psikoloğu ekibi size yaşadığınız sorunlarla ilgili çözüm yolları bulup destek sağlamaktadır. Bu yazımızda çocuk psikologlarının size nasıl yardımcı olacağını ve hangi durumlarda destekleyici olabileceklerini kolaylıkla inceleyebileceksiniz.
Ankara Çocuk Psikoloğu Çocuğunuza ve Size Nasıl Yardımcı Olmaktadır?
Çocuklarınızın sağlıklı bir birey olarak büyümesini ve hayatını sürdürmesini istediğinizi biliyoruz. Ancak bazen genetik yatkınlık veya diğer faktörler sebebiyle bu mümkün olmayabiliyor. Çevresel faktörlere göre de değişebilen çocuk ruh sağlığı kolay etkilenebilen bir yapıya sahip olmasına rağmen terapilere de genelde olumlu yanıt verir. Çocuk psikoloğu ise size çocuğunuzun ruhsal, duygusal ve gelişimsel durumunun özetini çıkarır ve yaşadığı problemleri size direkt olarak anlatır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için en uygun tedavi yöntemini sizinle birlikte seçen çocuk psikologları aynı zamanda size de yardımcı olabilir.
Çocuğunuzu Ne Zaman ve Neden Çocuk Psikoloğuna Götürmelisiniz?
Çocuğunuzla aranızda yaşadığınız problemlerin derecesinde veya sayısında bir artış gördüğünüzde mutlaka çocuk psikoloğuna ya da çocuk psikiyatristine başvurmalısınız. Çocuğun performansını desteklemek amacıyla da gidebileceğiniz çocuk psikoloğuna gitmek için en uygun zaman en erken zamandır.
Aile ve çocuğun yaşam kalitesini düşürmekte olan her konu çocuk psikologlarının temel alanıdır. Kaygı bozuklukları, öfke krizleri, ilişkilerde problem, hiperaktivite, karşı gelme gibi çeşitli problemler sebebiyle siz ebeveynlerin sabır taşı dolabilmekte ve ortaya istenmeyen davranışlar çıkabilmektedir. Sizin psikolojinizi de olumsuz etkileyen bu durumları ortadan kaldırmak ise çok önemlidir.
Çocuğunuzu gözlemlediğinizde aşırı utanma, çekingenlik, anne bağımlılığı gibi tutumlara da rastlıyorsanız yine çocuk psikoloğuna danışmanızın vakti gelmiştir. Çünkü, içe kapanık olarak özetlenebilecek bu davranış tutumu derslerinden özel hayatına kadar her alana olumsuz olarak yansıyacaktır.
Çocuk psikoloğuna başvurmanız gereken diğer önemli zamanlardan birisi ise boşanma dönemleri. Anne baba ayrılıkları bilindiği üzere çocukların tüm yaşantısını baştan sona etkilemektedir. Bu tarz olayların yaşanmaması adına çocuk psikoloğuyla görüştükten sonra çocuğunuza boşanma konusunu açmanız hem onun ruh sağlığı hem de ilişkinizin kopmaması adına çok önemlidir.
Çocuğumu Psikoloğa Götürürken Nasıl Açıklama Yapmalıyım?
Ankara da Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde çalışmakta olan çocuk psikologları bu soruyla sürekli karşılaşmaktadır. Psikoloğa veya doktora dahi gitmeyi ret eden ve anksiyete krizi geçiren çocukların sayısı çok fazla. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı veya rahatsızlığı ne olursa olsun ona yalan söylememeli, dürüst davranmaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun güvenini kaybetmeniz demek tedavinin olumsuz yönde seyretmesi demektir. Ailenizin ilişkilerinizin iyileşmesi için biriyle görüşmeye gideceğinizi söylemeniz en doğru açıklama olacaktır.
Çocuk veya Ergenlerin Yaşadığı Hangi Problemlerde Sizlere Destek Veriyoruz?
Ankara da Psikiyatrist Dr. Bülent Çelikel muayenehanesinde çalışan çocuk ve ergen psikologları tarafından çocuk, ergen ve yetişkin tüm bireylere psikoterapi ve psikolojik danışmanlık verilmektedir. Sizlere hizmet verdiğimiz problem veya hastalıklar listesi ise aşağıda yer almaktadır.
- Otizm
- Anne-Baba Ayrılığı
- Özgüven Problemleri
- Yeme Bozuklukları
- Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)
- Dikkat Eksikliği – Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
- Davranış Bozuklukları
- Gece Korkuları
- Okul Reddi
- Tik Bozukluğu
- Fobiler
- Kardeş Kıskançlığı
- Alt ıslatma
- Altını Kirletme
- Çocukluk Çağı Depresyonu
- Okul Başarısı
- Karşıt Gelme Bozukluğu
- Parmak Emme
- Yalan Söyleme
- Tırnak Yeme
- Anne-Baba Bağımlılığı
- Öfke Nöbetleri
- İnatçılık gibi çeşitli problemlerde çocuk psikoloğu Ankara merkezimiz hizmet vermektedir.
Çocuklara Hangi Psikolojik Testleri Uyguluyoruz?
Zeka Testlerimiz
- Cattell Zekâ Testi
- Peabody Resim Kelime
- AGTE
- Gessel Gelişim Figürleri
- Porteus Labirentleri Testi
- Wisc-4 Zekâ Testi: Wisc-r
- Wisc-r Zekâ Testi
- Gelişim testi
- Benton Görsel Bellek Testi
- Bender Gestalt Görsel-Motor Algılama Testi
- Metropolitan Okul Olgunluğu
- Stanford Binet Zekâ Testi
- D2 Dikkat Testi
- Good Enough Bir İnsan Çiz Testi
- Aile Çiz Testi
- Frostig Görsel Algılama
- Dikkat ve algı testleri
- Burdon Dikkat
- Projektif testlerini ve çeşitlerini Ankara çocuk psikoloji merkezimizde uyguluyoruz.
Çocuklarla ve Ergenlerle Çalışırken Hangi Yöntemleri Kullanıyoruz?
Oyun terapisi elbette isminde de anlaşılacağı gibi çocukların sevdiği bir şeyi kullanarak odakladığımız bir terapidir. Çünkü oyun oynarken kendini rahat ifade edebilen çocuklar doğruları söyleme ve düşüncelerini değiştirmeden aktarma eğiliminde olurlar.
Psikiyatristlerin veya terapi uygulayıcıların çocuklarla çalışırken onları en rahat gözlemlediği alan oyun alanlarıdır. Uygun oyuncakların var olduğu oyun odalarında çocuğu gözlemlemek ve detaylı bir bilgi sahibi olmak ise çok kolaydır. Böylece, çocuğu anlama kısmında uygulayıcı detaylı bilgileri değerlendirme olasılığını yakalar ve tedavi konusunda daha iyi sonuç verecek yöntemi belirler.
Bilişsel-Davranışçı Psikoterapi de tıpkı yetişkin bireylerde kullandığımız ve faydasını gördüğümüz bir terapi yöntemidir. Bilişsel – Davranışçı Terapi esnasında çocuğun kendisine zarar verecek düşünceleri görmesi ve bunlardan rahatsız olması gerektiğinin anlatımı amaçlanır. Doğrudan çocuğun kendisinin bu yargılara varması en önemli kuralımızdır.
Çocuk Odaklı Aile Terapisi: Çocuk odaklı aile terapisine ise çocuğun bu soruna neden sahip olduğu aile bireyleri içinde araştırılır. Çocuğun üzerinde etkisi olan aile bireyi tespit edilir ve o aile bireyinin neler yapması gerektiği aktarılır. Bu davranışlara son vermesi istenir ve çocuğun psikolojisine uygun yeni davranış yöntemleri önerilir.
Yardıma mı İhtiyacınız Var?
Eğer çocuğunuzun gelişiminde bir problem olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız ya da çocuğunuzla ilgili problemlerle baş edemediğinizi, çocuğunuzun daha verimli ve mutlu olması için artık psikolojik destek almanın gerekli olduğunu düşünüyorsanız; alanında uzman psikologlarımızla her zaman yardıma hazırız.